Date tehnice

Fotografia mea
Nu ma astept sa termine cineva vreodata de citit postul

joi, 25 februarie 2010

Supa nr 4 - Bors Magic sau Catedrala Manuirii Neamului

Cine isi mai aduce aminte de Casa Poporului? raspuns: toti , e inevitabil sa nu o vedem grandioasa cum ne reduce la statutul de nimic ridicandu-se glorioasa de pe Dealul Arsenalului care a fost nivelat si frezat ca sa arate mai atragator. Minunat - o uram cu totii , facem concursul Bucuresti 2000 nestiind cum sa o mai ascundem , o hulim pentru ca este un monstru de cladire.
Este un monstru de cladire intr-adevar pentru ca are toate atuurile sa fie asa. Cu siguranta pe arhitectul Ricardo Bofill l-ar face sa lacrimeze putin intreg ansamblul de la Victoria Socialismului insa pe mine nu. Aceasta constructie amfibiana e urata nu doar pentru ca este forma unui post-modernism monstros, ca este avatarul de putere si expresia unui monumentalism ce frizeaza cu greata. Nu este o pata neagra in istoria arhitecturii romanesti numai pentru ca pentru realizarea amplasamentului ei si pentru realizarea intregului sau ansamblu s-a ras din temelie vechiul cartier Rahova , ca a fost nivelat strasnic cu maiul super greu intregul cartier evreiesc al negustorilor ashchenazi. Sa zicem ca la procesul ei astea nu sunt singurele dovezi incriminatoare. Cele mai dese marturii depuse sunt cele ca ea este chintesenta maleficului dictaturii lui Ceausescu , ca trebuia sa oglindeasca cu tot fastul si sa fie demna de maretia Partidului. Asta ne deranjeaza. In regula acceptam si nu o dinamitam ca ar cadea jumatate din oras daca am face asta. Nu o ascundem o lasam sa ne domine de acolo de la ea. Nici macar nu o exploatam turistic doar o hulim si o lasam sa consume resurse degeaba. Fie , GRESEALA a fost facuta, sa nu o mai repetam.



CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI - fiica mai mica a Casei Poporului , mai tanara si din greu scremuta.
Sa incepem usor cu niste date tehnice care sa ne puna la punct in contextul urban actual.


















































Suprafata - 6,96 hectare, pentru cladirea Catedralei, clopotnita, sediile administrative, asezamintele pentru credinciosi si pentru preoti. In mintea mea se contureaza aici un soi de ansamblu hotelier in care cu siguranta vei avea icoana in camera. ( date aprobate PUZ )
Inaltime - in PUZ inaltimea maxima este de 144 m , Catedrala va avea insa 120 de m , asta inseamna la o cladire 30 de etaje in conditiile in care inaltimea de nivel ar fi 4 m. ( Mult nu ?)
Gabarit - 120m x 70m
Costuri - 400 milioane de euro ( WOW!)
Durata constructiei - 7 ani
Arhitect - Augustin Ioan
Structura - asigurata la 8 grade pe scara Richter
Amplasament - langa Casa Poporului ( ironic zic ateismul se uita la religios)
Capacitate - 5000 de oameni


MALL YOU NEED IS RELIGION - SAU IMAX LA BISERICA



Bun sa o luam punctual pentru ca sunt foarte multe de zis si de combatut. Sa incepem cu partea amuzanta cea a inaltimii. Mai tine minte cineva scandalul de la Catedrala Sf. Iosif si turnul de birouri , Biserica Armeneasca si turnul de birouri. Presupun ca da. Problema care se intrezarea acolo a fost enuntata ca fiind o problema de inaltime si ca nu este in regula ca intr-o zona de tesut traditional sa creasca un monstru. De asemenea eu cred ca mai era o problema nu se cadea ca simbolul laicului pacatos sa stea langa Casa omului din cer. Interesant - cum s-au schimbat lucrurile asa de usor acum cand e vorba de Catedrala Mantuirii Neamului care sta fix langa Casa Poporului ( tot un fel de cladire de birouri ).
Acest Mall religios de proportiile unei sali de sport , are capacitatea de 5000 de oameni. Si pentru ca ei sa fie fericiti si sa auda bine bine si sa vada si mai bine aceasta Sala de Spectacole religioase va avea nevoie de sistem de sonorizare ca tot crestinul sa auda fiind asa lunga de 120 m vocea preotului si a celor din cor nu se va putea auzi dintr-un capat in altul si va fi nevoie de o instalatie de sonorizare. Pe de alta partea PF afirma "Trebuie să folosim toate mijloacele moderne ca lumea să participe la slujbă, să vadă, să audă" , a declarat Patriarhul Daniel. Tocmai de aceea arhitecţii au proiectat locuri speciale în care vor fi amplasate monitoare gigant, pentru ca slujba să poată fi văzută de toată lumea. As dori sa il intreb pe PF " De ce nu ceva tehnologie 3d ? IMAX la biserica, nu strica bani sunt , ce Dumnezeu.



IN A WORD LEISURE. MY PLEASURE FOR OTHER PEOPLE'S LEISURE


Asta imi imaginez eu ca a zis PF Daniel in momentul in care statea si ticluia tema program impreuna cu arhitectul Augustin Ioana , caruia sa-i fie cu iertare aceasta greseala in contul multelor lucruri bune pe care le-a realizat. Dar sa nu ne pierdem in biografii si sa revenim la tema program. Catedrala MALL va avea o parcare subterana de 250 de locuri ca domnii preoti sa aiba unde sa isi parcheze SUV-urile, si de asemenea cele 12 lifturi de care dispune cladirea va putea duce enoriasii catre zona de Loisir ce va fi compusa din zone de RESTURANTE si MAGAZINE cu carti si obiecte bisericesti. Ca sa zicem asa nu poti asculta pe burta goala slujba ca deh multa lume ( 5000 ) si mult timp stat in picioare ca nu s-au gandit sa faca GRADENE , asa ca dai o raita bagi un mic o halca de porc in sange. SPER CA MCDONALD'S si-au rezervat de pe acum un loc si va scoate un nou BIG MAC DE POST. Nu te joci cu religia!




BOLD O DA DIN TEU FIINDCA NU-I ATEU ! AM ZIS!




"Este propunerea din 1929. Zona a fost pastrata non-edificandi, pana in 1985, cand Ceausescu a folosit zona pentru dezvoltarea administrativa a Bucurestiului, fiind cea mai sigura din punct de vedere seismic""dupa ghinionul ca zona a fost demolata de comunisti, avem norocul astazi de a realiza proiectul propus in 1929".
Si inca ce noroc facem cea mai mare hala de exponate iconografice.Sper ca Patriarhia e mandra de ce se intampla si ii va arunca un os lui Bold
Inca din 1929 s-a insistat pe acest proiect, care insa presupunea realizarea de noi strazi si investitii uriase, ce nu s-au putut realiza la vremea respectiva, din cauza crizei economice"
Acum nefiind in criza Romania isi permite sa plateasca 400 de milioane de euro. Mai taiem doua - trei pensii si mai facem o turla.


CATEDRALA BLING BLING!


Cele 9 turle pe care le detine catedrala vor avea parte de tratament special. Invelitoarele vor fi suflate cu aur. Sper ca la intrare se vor imparti parfumuri 1 million de la Paco Rabanne ca sa fie de bon-ton!

SA RASTALMACIM ISTORIA






Perioada de dupa Primul Razboi Mondial a fost una grea pentru statul roman care se trezeste cu mai multe regiuni in limitele sale. Aceasta Romania are nevoie sa asigure un spirit national unitar pentru populatia nou primita intre granite asa ca se porneste o propaganda asidua. Aceasta instaurare de spirit national romanesc incepe chiar de la inceputul secolului XIX cand se incearca realizarea unui stil national romanesc - Neoromanescul - copilul lui Ion Mincu. Din pacate acesta nu are asa mare succes majoritatea cladirilor reprezentative ale statului fiind deja construite in stil eclectic.
Totusi dupa primul razboi mondial stilul neoromanesc intra din nou pe filiera odata cu propaganda si incercarea de instaurare a unei constiinte nationale romanesti. Cel mai usor mod , cel care a si fost de altfel utilizat, a fost de a utiliza religia ortodoxa si arhitectura neoromaneasca. Asa ca religia si stilul neoromanesc vor fi utilizate intens in timpul acestei campanii. In special in Ardeal si Banat unde se aflau cele mai multi cetateni de alte etnii , s-au construit multe biserici de rit ortodox. Marete si mai putin maiestuase, acestea cu greu pot fi numite arhitectura de calitate. In orasele Cluj, Sighisoara, Timisoara, Alba Iulia, putem regasi astfel de marturii ale propagandei.
In cazul acesta sa zicem ca inteleg aceasta apetenta de constructie de lacasuri de cult impozante acceptand drept context o populatie romaneasca careia pana atunci nu i se recunoscuse dreptul de practica ritul ortodox si nici macar de a avea cladiri de cult ortodox. Biserica ortodoxa trebuia reprezentata cat mai fastuos si trebuia sa puna in inferioritate multele catedrale catolice ale etniilor germane si maghiare. In felul acesta biserica ortodoxa isi marca noile teritorii si trebuia sa isi afirme importanta la nivel primitiv - strict prin marime. Biserica de dimensiuni mari definea noua ordine , noua religie nationala. Isi demonstra suprematia fata de catolicism.
Ceea ce nu inteleg in ziua de azi , intr-un stat eminamente ortodox de ce are nevoie Patriarhie sa isi arate puterea intr-un mod atat de vulgar si abject construind un mall religios, un hangar de icoane precum este aceasta Catedrala a Mantuirii Neamului. Ce s-a intamplat cu micile biserici ortodoxe? Aparent ele nu mai satisfac orgoliul soborului preotesc. Inteleg ca Romania este in continuare un stat medieval religios din moment ce un om care teoretic are gandiri moderne si este arhitectul sef al orasului Adrian Bold "Construirea Catedralei pe amplasamentul propus va da zonei o insemnatate aparte. Din punct de vedere urbanistic, obtinem o frumoasa alaturare a celor mai importante institutii ale statului, care formeaza un fel de acropola: Armata, Biserica si Parlamentul". Interesant punct de vedere, nu-i asa?


JOS BISERICA! CACI S-A PROSTITUAT!

8 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. EXCELENT ARTICOL! Ar trebui citit de cei care au uitat ca religia este in primul rand ceva personal, interior, si nu demonstrativ. Ce s-a intamplat cu smerenia? Oare moralistii de serviciu din tara asta chiar aat de pierduti sunt? Ia bagati un pic la cap partea cu Iisus in templu, pacatosilor!
    Asta, de deschidere si de amuzament pentru oitzele pierdute.
    Din ce fonduri este ridicata mizeria asta? Oare din banii cu care cotizeaza in tara asta si evreii ("ai dracului jidani") si catolicii si musulmanii ("necredinciosi si fara frica de dzeu")? Oare am devenit stat religios? Oare am fost vreodata altfel?

    RăspundețiȘtergere
  3. suntem inca un neam de idioti care se calca in picioare, in biserica, pe la sarbatori, ca sa demonstram cat de credinciosi (nu fanatici) suntem. "Eu sunt mai credincios decat voi si Dumnezeu ma iubeste pe mine mai mult decat pe voi, tampitilor, pacatosilor, prea-curvistilor! DA-MI DOAMNE FORTA SI PUTERE SI SANATATE SI BANI SI SA MOARA GIGEL CA ARE PANTOFI MAI JMECHERI DECAT MINE!"

    RăspundețiȘtergere
  4. Distinse domn, regret ca va dezamagesc, dar proiectul pe care il postati nu imi apartine. El este intocmit de firma Aedificia Carpati, arh. N.Vladescu si colectiv. Cu stima, prof.univ.dr.arh.Augustin IOAN

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesat articol, dar nu chiar satios. Astept episoadele urmatoare...

    RăspundețiȘtergere
  6. Este bine sa nu te ridici satul de la masa!

    RăspundețiȘtergere
  7. Muie la iehovisti, mormoni si atei!

    RăspundețiȘtergere