Date tehnice

Fotografia mea
Nu ma astept sa termine cineva vreodata de citit postul

duminică, 7 februarie 2010

Supa nr 2 - Despre noile inversiuni de avatare sociale sau cum sa postesti o sinagoga

Cine-a pus sinagoga-n drum ? in drumul Bulevardului Dacia nr 140. Toti urlam, huilim, plangem si impuscam regimul trecut pentru ororile si erorile comise cu gratie inainte de 1989 in schimb inchidem ochiul gales la diverse tertipuri urbanistice cu stil ticluite si bine pitite la caldurica unui Plan Urbanistic Zonal.
Actorul principal - Sinagoga "Vointa" , cladire de mare valoare culturala, arhitecturala dar mai ales economica dupa amplasamentul sau - intersectia Calea Mosilor cu Bd. Dacia - este construita in anul 1878 de catre societatea "Vointa".
Exista o metoda bine pusa la punct pentru a obtine loturi in centrul orasului , chiar daca exista si imobile construite e el si chiar daca sunt valoroase - acestea pot fi lasate sa se degradeze in mizerie si "Atentie cade tencuiala!" , pana cand structura supusa la ani intregi de intemperii violente cedeaza. Momentul in care constructia este complet desfigurata si cu putin noroc mai are o parte din soclu - in mod evident nu mai poate fi construita - atunci se poate in sfarsit napusti hraparet orice firma in vederea cumpararii terenului eliberat.
Exemplul de azi frumoasa sinagoga Vointa care a scapat de neajunsurile vremii comuniste , dar nu a reusit sa scape de ochiul rau al orasului progresist. In 1996 cladirea inca mai exista fiind o ruina. In 1997 este demolata ( fiind un caz iremediabil) in vederea construirii pe acest loc al unei Banci ce urma sa includa si un spatiu muzeal al Comunitatii evreiesti. Proiectul pentru banca a fost realizat de SC "Agora Servoconstructing" , executia fiind asigurata de SC "Danex Plus."
Sigur aceste firme nu au reusit sa termine cum credeau cladirea. Constructia a fost sistata datorita unei "crize financiare" in care Banca - ce se va dovedi a fi Posta Romana nu mai poate sustine lucrarile de constructie in 2001.
Totusi in 2002 cineva hotaraste ca au si postasii nevoie de o casa noua si mai primitoare asa ca in 2005 se organizeaza o licitatie in care urmeaza sa se aleaga pe drept si cu lauri firma care se va ocupa de noua constructie. Chiar firma de constructii Petromservice controlata de Jupan Liviu Nica , bun argat al lui Sorin Ovidiu Vantu care amuzant avea Banca de Ivestitii si Dezvoltare ( tocmai ea pusese in criza banutii Postei ).
In 2005 se incheie lucrarile la maretul bloc de 8800 de mp si de 11 etaje bine imbracate cu sticla si alucobond de cel mai bun prost gust de care a putut sa dea dovada cineva. Cu siguranta nu exista nici un fel de contrast negativ luxare de tesut urban si front al Bd. Dacia - oricine stie ca intr-un tesut urban traditional cu locuinte preponderent pe parter arata foarte bine un mastodont falic din sticla.
Ma intreb daca intru in noul sediu al Postei si intreb - "Nu va suparati , la ce etaj este Muzeul comunitatii evreiesti ?" pariem ca paznicul va avea mare grija atunci cand imi va da cu scuipatul pe fata sa ma nimereasca fix intre ochi?

ASA CA HAI SA FACEM SINAGOGA POSTA!

2 comentarii:

  1. Multumesc de articol, acum am aflat de existenta fostei sinagogi. S-au pastrat cumva poze din ea?

    RăspundețiȘtergere
  2. Exista si niste relevee si niste schite nu stiu exact daca poze sunt dar in Atlas-Ghid de Neculai Ionescu Ghinea. Mai poti incerca la Arhivele Nationale ceri autorizatia de constructie

    RăspundețiȘtergere